Hokjeswereld
Maritiem concrete stappen
Leerlingen kunnen meer
VMBO regeling
Onderdompelen #1
Filmdag Maritiem
Quickscan

“De wereld is geen hokjes”

3 juni 2020

We vroegen Cindy, teamleider aan de Maritieme Academie Harlingen, waarom vakoverstijgend onderwijs belangrijk is voor haar leerlingen. In deze korte video legt ze dat haarfijn uit: “de wereld is geen hokjes”.

Mijn leerlingen kunnen thuis nog veel meer dan ik dacht!

14 mei 2020 Enkele weken geleden vertelde docent beeldende vorming Marrit de Groot over haar ervaring met het thuisonderwijs . Haar eerste bevindingen waren weinig positief, zo lazen we. Maar hoe ziet ze het nu, na ruim anderhalve maand onderwijs...

Blik van de docent: Robert-Paul Wolters

16 april 2020 Hoe ga je als docent om met de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van de leerling? Zeker zonder schoolgebouw is deze vraag extra belangrijk. Kunstdocent en onderzoeker Robert-Paul vertelt hoe hij zijn leerlingen eigenaarschap geeft in hun leerruimte en...

Thuisonderwijs: Rosanne Bakker

Door de coronacrisis zijn de scholen gesloten en word je als docent ineens verplicht om na te denken hoe je onderwijs inricht als er geen fysieke klaslokalen meer tot je beschikking zijn. Inmiddels zijn we een aantal weken op weg,...

Thuisonderwijs in coronatijden, hoe richt je dat in?

8 april 2020 Door de coronacrisis zijn de scholen gesloten en word je als docent ineens verplicht om na te denken hoe je onderwijs inricht als er geen fysieke klaslokalen meer zijn. Veel ontwikkeltijd krijg je daar niet voor, alles...

Thuisonderwijs: Pieter den Hartogh

Door de coronacrisis zijn de scholen gesloten en word je als docent ineens verplicht om na te denken hoe je onderwijs inricht als er geen fysieke klaslokalen meer tot je beschikking zijn. En dat moet je dan ook allemaal uitvoeren...

Het Docentengesprek – de vakidioot, aanknopingspunten en de eidereend

In deze podcast gaat Emiel Copini in gesprek met drie docenten van verschillende vakken: Frans, Beeldende Kunst en Natuur- en Scheikunde. Waar is de passie voor hun vak ontstaan? Hoe maken zij onderwijs betekenisvol voor hun leerlingen? En wat heeft een school nodig om vakoverstijgend te kunnen werken en te kunnen samenwerken?
We spreken met Marleen Thomas, Sjirk Koster en Heiko Flinkert; docenten op drie verschillende middelbare scholen in Friesland.

Film maken op de Maritieme Academie

We kijken allemaal veel films en series, maar wat komt er nou precies kijken bij het maken van en film? De leerlingen van de Maritieme Academie in Harlingen zochten dat uit onder leiding van professionals in een praktisch filmproject.

VOCO: Onderdompelen in onderwijs #1

VOCO heeft ontdekkingsreiziger en kunstenaar Bram Esser uitgenodigd om op onderzoek door onderwijsland te gaan. Wat is onderwijs en welke alternatieven zijn er? Kan het ook anders? We kijken met hem mee naar zijn ervaringen bij verschillende alternatieve vormen van onderwijs.

Concrete stappen zetten!

Een vmbo-regeling aanvragen. Zo gepiept? Kijk mee hoe en waarom de Maritieme Academie dit deed.

VOCO: Duikt op!

Bram Esser duikt op in de wereld van het voortgezet onderwijs. Een omgeving die compleet nieuw is voor hem. Kijkt u mee hoe hij zijn eerste stapjes in een middelbare school zet.

Kunstzone: Een palet aan mogelijkheden

Wat houdt dat in, werken met een theorie over kunst en cultuur in het voortgezet onderwijs? En wat levert dat op? We blikken terug op inzichten vanuit Cultuur in de Spiegel en kijken met (voortschrijdend) inzicht naar de toekomst.

In dit artikel dat verscheen in Kunstzone, neemt Emiel Copini ons mee om de bovenstaande vragen te beantwoorden. Verder lezen? Download hier onder de PDF.